Fietskeuken


Zelf je fiets repareren.

Que?

De Fietskeuken Gent of ‘bike kitchen’ is een openbare uitlaatklep van het kloppend fietshart in Gent. In de eerste plaats is het een plek om fietscultuur te promoten in haar breedste zin. In de ‘DIY’ (Do It Yourself)-workshop of RepareerBAaR kunnen fietsliefhebbers vrijblijvend sleutelen en knutselen. Fietsen maken of kapot maken, ombouwen tot de gekste creaties, alles kan. De fietskeuken is een ontmoetingsplaats om passies te delen, creatief te wezen, iets te drinken… met de fiets als rode draad door de Brugse Poort en de stad Gent.

Doelstellingen

  • Handen uit de mouwen! We willen mensen de mogelijkheid, het nodige materiaal en een ruimte bieden om aan hun fiets te sleutelen. Gaande van simpele reparaties, de jaarlijkse opsmuk van je stalen ros, tot het uitbouwen van een gepersonaliseerd kunstwerk op wielen!
  • Respect voor materiaal. Recyclage van oude fietsen en onderdelen willen we zoveel mogelijk nastreven, bij ons krijgt alles een 10de leven als het kan!
  • Iedereen is welkom! Een alternatieve economie kan misschien niet overal, maar in een fietskeuken is het op zijn plaats. Met het principe van ‘vrije bijdrage’ willen we de drempel zo laag mogelijk houden. Iedereen kan langskomen of actief meewerken, zowel actieve of occasionele fietsers…

Concurrentie voor de fietsenmaker?

De fietskeuken wil geen concurrent zijn voor de fietsenwinkels in het Gentse. Daarom verkopen wij, op enkele kleine dingen zoals remblokjes na, geen materiaal. Wie iets wil repareren zal dus eerst zijn gerief elders moeten kopen. Daarnaast staan wij open voor samenwerking met andere initiatieven in het kader van de fiets. Hoe meer belgerinkel, hoe leefbaarder onze stad!

Uitpas in Gent

Fietskeuken is verdeler van UitPas punten. UiTPAS Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

UitPAS

Wanneer je naar de Fietskeuken komt, vraag gerust aan iemand van de vrijwilligers om je kaart te kunnen scannen.